Jak zapobiegać żylakom?

Żylaki to bardzo uciążliwa przypadłość która prowadzi do wielu komplikacji, jeśli nie zostanie odpowiednio poddana leczeniu. Okazuje się jednak, że ta przypadłość jest w dużym stopniu zależna od diety jaką stosujemy na co dzień, i da się je wyleczyć, lub zapobiegać za pomocą określonych produktów wprowadzonych do codziennego żywienia. Czym charakteryzuje się dieta na żylaki?

Skąd biorą się żylaki?

dieta na żylakiBy zrozumieć istotę problemu jakim są żylaki, trzeba najpierw dowiedzieć się, czym one tak naprawdę są. Żylaki powstają na wskutek zatorów przepływu krwi, a objawiają się widocznym obrzękiem na skórze – ciemne, fioletowe żyły dosłownie widać przez skórę. Powstawaniu żylaków sprzyja nieodpowiednia dieta, nadwaga oraz permanentny brak ruchu. Jeżeli zauważymy pierwsze zalążki powstających żylaków, warto przeanalizować swój dotychczasowy tryb życia, i wprowadzić do diety produkty dostarczające odpowiednich składników odżywczych i witamin. Witamina C, zawarta w warzywach i owocach takich jak jagody, czerwona papryka, natka pietruszki, kalafior, szpinak czy owoce cytrusowe uszczelnia i wzmacnia żyły, dzięki czemu zapobiegamy powstawaniu pajączków na nogach, które z czasem przekształcają się w żylaki. Dieta na żylaki wcale nie jest wymagająca finansowo ani czasowo – wystarczy zbilansowana dieta dostarczająca najważniejszych witamin oraz regularna aktywność fizyczna!