Owies – dobry na różne dolegliwości

Owies jako zboże, z którego produkuje się kaszę oraz płatki owsiane, posiada wartości odżywcze, lecznicze, a także kosmetyczne. Owsiankę nie bez powodu uważa się za jeden z najzdrowszych suchych pokarmów na całym świecie.

Ziarno z owsa w swoim składzie posiada składniki takie jak: białko, wartościowe tłuszcze, węglowodany, błonnik, a także witaminy z grupy B. Ponadto, to cenne zboże ma w swoim składzie: wapń, magnez, sód, potas, miedź, luteinę oraz wiele innych cennych związków.

zastosowanie owsaW lecznictwie można wykorzystać inne części tej rośliny, takie jak: ziele, słomę oraz otręby, które to również posiadają mnóstwo cennych substancji takich jak: flawonoidy, saponiny sterydowe, amid kwasu nikotynowego, krzemionkę, aminokwasy, peptydy oraz lipoproteidy.

Owies zastosowanie używany jest do wyciągów, w których zawarte są flawonoidy oraz saponiny może działać moczopędnie. Poza tym, zastosowanie ich w znacznym stopniu pomaga chronić pęcherz moczowy i nerki. Ponadto, dzięki zastosowaniu owsa, który posiada związki saponinowe ma też właściwości przeciwdrobnoustrojowe oraz przeciwgrzybicze.

Dużą rolę w ochronie ma także rozpuszczalna w wodzie krzemionka, która jest wydalana wraz z moczem. Przeciwdziała ona krystalizacji wszelkich składników mineralnych, które znajdują się w drogach moczowych. Ponadto, zdecydowanie minimalizuje powstawanie kamieni w moczowodzie.